Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu? Oto kilka wskazówek od naszych dietetyków.
Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?
Jedzmy warzywa
Zbliża się zima, w związku z tym chcielibyśmy przypomnieć Wam, co należy jeść, by zwiększyć odporność w warunkach chłodnych temperatur i mieć dobre samopoczucie.
Kluczowe są warzywa będące źródłem cennych dla organizmu witamin.
Nasze dania powinny zawierać dużo: rzodkiewki, marchwi, brokułów, pomidorów oraz szpinaku. Im ich więcej w naszych porcjach, tym większa gwarancja zdrowia.
Są one bogate w witaminy:
Witamina C – w celu ochrony przed infekcjami,
Witaminy A i E – sprzyjają szybkiej regeneracji skóry i zapobiegają jej przesuszaniu,
Witaminy B3 i PP – regulują przemianę materii.

Jak wzmocnić swoją odporność?
Dla wielu z nas sezon jesienny i zimowy kojarzony jest tylko z chorobami. Zatkany nos, kaszel, katar, ból gardła… Zamiast cieszyć się z kolorowej jesieni lub pierwszego śniegu walczymy z wirusami i bakteriami.
Jak wzmocnić swoją odporność i nie dać się dopaść wrogowi numer jeden? Przecież każdy z nas ma tylko jedno życie i jedno zdrowie, o które powinien dbać z całych sił. Podstawowa zasada zdrowego życia to dobra odporność. A więc jak wzmocnić odporność? Jeśli byłyby dostępne leki lub suplementy, dzięki którym wzmocnimy naszą odporność od razu na pewno każdy z nas używałby ich. Ale niestety, na naszą odporność pracujemy cały czas. Głównie dużo zależy od naszej codziennej diety i aktywności fizycznej.
Zdrowe żywienie nie jest wcale nudne i pozbawione smaku jak wielu z nas się to wydaje. W dzisiejszych czasach można przecież tworzyć przeróżne przepisy. Głównie zależy nam na dużej dawce witamin i minerałów pochodzących z naszej diety, a więc dużo warzyw i owoców w posiłkach. Wybierając jesienią i zimą warzywa i owoce skupmy się na sezonowości produktów.
W Polsce przecież mamy dostępne jabłka, gruszki od lokalnych rolników. Zima wielu z nas kojarzy się z mandarynkami, pomarańczami i grejpfrutami. Z warzyw jesienią dostaniemy cudne cukinie i dynie. A zimą jarmuż, seler, kalafior, brokuły. Jesienno-zimową dietę skupmy właśnie na takich warzywach i owocach. Nie zapomnijmy również o strączkach, dzięki którym dostarczymy białko do naszego organizmu. Z sezonowych warzyw można ugotować przepyszne i zdrowe potrawy. Zwłaszcza smaczne zupy, które nas rozgrzeją podczas zimowych dni.
Dieta i ruch
Oprócz diety musimy zadbać o nasze ciało. Po pierwsze dobierajmy odpowiednio ubrania do warunków atmosferycznych i nie marznijmy. Gdy nam zimno i przemarzniemy do szpiku kości lub będziemy cali mokrzy od razu może nas złapać przeziębienie. Szalik i czapka to dobry skład, aby zadbać o nasze ciepło podczas, gdy jesteśmy poza domem.
Aktywność fizyczna i dużo ruchu to podstawa zdrowia. Nawet, jeśli zamknięte są siłownie nie poddajemy się i dążymy do pięknej sylwetki. Wystarczy codziennie wychodzić z psem na spacer lub do sklepu iść na nogach a nie podjeżdżać 800 m samochodem. Jeśli nie chcemy wychodzić na zewnątrz można ćwiczyć w domu. Brzuszki, przysiady, skłony, a może joga? Nasz organizm będzie odpowiednio rozciągnięty, a my będziemy pełni endorfin.
Dania bogate w warzywa znajdziecie w naszej ofercie cateringowej.
Zachęcamy do skorzystania! Nasze menu jest dostosowane do każdej pory roku ?
Sprawdź – NASZE DIETY.