Menu Zamknij

Blog

Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?

Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?

Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu? Oto kilka wskazówek od naszych dietetyków.

Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?

Jedzmy warzywa

Zbliża się zima, w związku z tym chcielibyśmy przypomnieć Wam, co należy jeść, by zwiększyć odporność w warunkach chłodnych temperatur i mieć dobre samopoczucie.

Kluczowe są warzywa będące źródłem cennych dla organizmu witamin.

Nasze dania powinny zawierać dużo: rzodkiewki, marchwi, brokułów, pomidorów oraz szpinaku. Im ich więcej w naszych porcjach, tym większa gwarancja zdrowia.

Są one bogate w witaminy:

Witamina C – w celu ochrony przed infekcjami,

Witaminy A i E – sprzyjają szybkiej regeneracji skóry i zapobiegają jej przesuszaniu,

Witaminy B3 i PP – regulują przemianę materii.

Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?
Co należy jeść na polepszenie odporności organizmu?

Jak wzmocnić swoją odporność?

Dla wielu z nas sezon jesienny i zimowy kojarzony jest tylko z chorobami. Zatkany nos, kaszel, katar, ból gardła… Zamiast cieszyć się z kolorowej jesieni lub pierwszego śniegu walczymy z wirusami i bakteriami.

Jak wzmocnić swoją odporność i nie dać się dopaść wrogowi numer jeden? Przecież każdy z nas ma tylko jedno życie i jedno zdrowie, o które powinien dbać z całych sił. Podstawowa zasada zdrowego życia to dobra odporność. A więc jak wzmocnić odporność? Jeśli byłyby dostępne leki lub suplementy, dzięki którym wzmocnimy naszą odporność od razu na pewno każdy z nas używałby ich. Ale niestety, na naszą odporność pracujemy cały czas. Głównie dużo zależy od naszej codziennej diety i aktywności fizycznej.

Zdrowe żywienie nie jest wcale nudne i pozbawione smaku jak wielu z nas się to wydaje. W dzisiejszych czasach można przecież tworzyć przeróżne przepisy. Głównie zależy nam na dużej dawce witamin i minerałów pochodzących z naszej diety, a więc dużo warzyw i owoców w posiłkach. Wybierając jesienią i zimą warzywa i owoce skupmy się na sezonowości produktów.

W Polsce przecież mamy dostępne jabłka, gruszki od lokalnych rolników. Zima wielu z nas kojarzy się z mandarynkami, pomarańczami i grejpfrutami. Z warzyw jesienią dostaniemy cudne cukinie i dynie. A zimą jarmuż, seler, kalafior, brokuły. Jesienno-zimową dietę skupmy właśnie na takich warzywach i owocach. Nie zapomnijmy również o strączkach, dzięki którym dostarczymy białko do naszego organizmu. Z sezonowych warzyw można ugotować przepyszne i zdrowe potrawy. Zwłaszcza smaczne zupy, które nas rozgrzeją podczas zimowych dni.

Dieta i ruch

Oprócz diety musimy zadbać o nasze ciało. Po pierwsze dobierajmy odpowiednio ubrania do warunków atmosferycznych i nie marznijmy. Gdy nam zimno i przemarzniemy do szpiku kości lub będziemy cali mokrzy od razu może nas złapać przeziębienie. Szalik i czapka to dobry skład, aby zadbać o nasze ciepło podczas, gdy jesteśmy poza domem.

Aktywność fizyczna i dużo ruchu to podstawa zdrowia. Nawet, jeśli zamknięte są siłownie nie poddajemy się i dążymy do pięknej sylwetki. Wystarczy codziennie wychodzić z psem na spacer lub do sklepu iść na nogach a nie podjeżdżać 800 m samochodem. Jeśli nie chcemy wychodzić na zewnątrz można ćwiczyć w domu. Brzuszki, przysiady, skłony, a może joga? Nasz organizm będzie odpowiednio rozciągnięty, a my będziemy pełni endorfin.

Dania bogate w warzywa znajdziecie w naszej ofercie cateringowej.

Zachęcamy do skorzystania! Nasze menu jest dostosowane do każdej pory roku ?

Sprawdź – NASZE DIETY.